maanantai 6. toukokuuta 2013

Pohjaongen valmistus

Kaivoin varastosta esille kelat, vavat ja muut kalavehkeet. Tarkistin siimojen kunnon ja poistin siimojen kärjestä muutaman metrin vanhaa siimaa. Vehkeet näyttivät muilta osin olevan hyvässä kunnossa kesän ensimmäistä kalastusreissua varten.

Ajattelin tehdä ensimmäistä reissua varten muutaman pohjaonkivirityksen valmiiksi. Käytän pohjaongessa vapaasti liukuvaa painoa, joten seuraava ohje pätee vastaavanlaiseen pohjaonkiviritykseen.

Vapaasti liukuva paino pohjaongessa.
Pohjaongen paino vie siis syötin lähelle pohjaan veden alle, josta varsinainen pohjaonki pyydystää saalista. Jos käytetään siimassa vapaasti liukuvaa painoa, ei painon suuruudella ole varsinaisesti merkitystä. Suurempi paino on tietysti helpompi heittää pidemmälle. Kun kala nappaa syötin suuhunsa, mahdollistaa vapaasti liukuva paino sen, että kala voi lähteä uiskentelemaan vapaasti syötti mahassaan. Tällöin kannattaa kelan puola vapauttaa siten, että siimaa pääsee purkautumaan puolasta. Varovaisempikin kala uskaltaa tällöin napata syötin, koska se ei havaitse mitään vastusta. Jos kelasta jättää puolan kiinni, kala huomaa syötissä vastuksen ja kerkeää mahdollisesti sylkäistä syötin ulos suusta, ennen kuin koukut ovat kidassa kiinni.

Ensimmäinen vaihe on siis pujottaa liukupaino siimaan kiinni ja siiman päähän sidotaan lukkoleikari. Vapaasti liukuva paino liikkuu nyt siis lukkoleikarin ja vavan välissä olevalla siimaosuudella. Kun painon heittää veteen ja kala tarttuu pohjaonkeen kiinni, jää paino pohjaan siihen kohtaan johon se on tippunut ja siima lähtee vapaasti liikkeelle kalan haluamaan suuntaan ja syötti on mahassa kiinni. Tällöin kala kerkeää rauhassa nieleskellä syötin, eikä varmasti pääse enää irti kun koukut on mahalaukussa asti kiinni. Kalastaja huomaa saaliin olevan kiinni, kun siima alkaa karata kelan puolasta.

Itse pohjaonki tulee kiinnittää siiman päässä olevaan lukkoleikariin. Tarvittavat välineet ovat monofiilisiimaa 40-100cm, kolmihaarakoukku (koko 16) ja leikari. Lisäksi on hyvä varata pohjaongelle jokin kuljetusrasia tms, jolloin samaa pohjaonkea voi käyttää useamman kerran ja eri pituisten pohjaonkien käyttö (vaihto) on helpompaa. Minulta löytyi muutama pilkkituokkien purkki ja se käy vallan mainiosti kuljetusrasiaksi. Siimaksi valitsin varsin ohutta pilkkisiimaa (0,17mm ja 2.6kg), koska se on melko huomaamaton kalankin kannalta. Kestävyydestä en mene takuuseen, mutta se selviää kesän ensimmäisellä kalastusreissulla. Suosittelen kuitenkin monofiilisiimaa, koska se on huomaamattomampi kuin punottu siima. Olen toki saanut kaloja punotullakin siimalla. Koukku saa olla riittävän suuri, koska kala (kirjolohi) nielaisee syötin kokonaan vatsaan. Isompaan koukkuun se jää paremmin kiinni. Varsinainen kelassa/puolassa oleva siima minulla on punottua siimaa, kestävää sellaista.

Pojaonkeen tulee siiman toiseen päähän leikari ja toiseen päähän kolmihaarakoukku. Leikarista pohjaonki kiinnitetään pääsiiman lukkoleikariin. Kolmihaarakoukku peitetään varsinaisellä syötillä, eli yleensä tahnalla joka kelluu ja tuo syötin haluttuun pyyntisyvyyteen. Pyyntisyvyys määritellään siis pohjaongen siiman pituudella.

Tarvittavat välineen pohjaongen valmistukseen.

Pohjaonkiviritys pilkkitoukkapurkissa.

PowerBait tahna.
 
Pohjaonki pyynnissä.



2 kommenttia:

  1. Kävin tänään ostaan mainitsemasi pohjaonkivermeet. Tahnoiksi ostin alkuun Sunshine yellow, fl orange, fl rainbow ja fl red. En ole aikaisemmin tahnaa käyttäny. Olisko vinkkejä miten tahna kolmihaarakoukkuun laitetaan?

    VastaaPoista
  2. Tahna kannattaa pyöritellä palloksi. Pallo tulee olla sen kokoinen, että koukut mahtuvat pallon sisään. Työnnät koukut pallon sisälle ja tasoitat pallon. Lopuksi pallo kannattaa kastella vedessä, jolloin se kestää paremmin pyyntiin heittämisen, eikä irtoa heitettäessä koukuista.

    VastaaPoista